Pogoji poslovanja

Smučajmo odgovorno

Pogoji poslovanja

POGOJI POSLOVANJA sezona 2023/24

OBISKOVALCEM PRIPOROČAMO:

 • da se PRED NAKUPOM SMUČARSKIH VOZOVNIC prepričajo o vremenskih in obratovalnih razmerah na smučiščih;
 • da dnevno sveže informacije o stanju na smučišču preverijo na spletni strani www.starivrh.si. Informacija vsebuje podatek o aktualnih vremenskih razmerah, snežnih pogojih, obratovanju naprav in dodatni ponudbi;
 • da si PRED ODHODOM NA SMUČIŠČE ogledajo panoramsko sliko smučišča na informacijskem panoju ob spodnji postaji sedežnice, kjer so označene odprte proge;
 • se pred nakupom smučarskih vozovnic seznanijo tudi s postopki odvzema smučarske vozovnice v primeru zlorabe smučarskih vozovnic;
 • da se na smučišče podajo primerno opremljeni – z brezhibno smučarsko opremo in primernimi oblačili.

NAKUP IN VELJAVNOST VOZOVNIC

 • Vozovnice na osnovi veljavnega cenika lahko kupite: z gotovino, plačilnimi karticami pri blagajni na spodnji sedežnice in v brunarici v otroškem parku pri traku.
 • Vavčarje in darilne bone lahko za vozovnice zamenjate le na blagajni spodnje postaje sedežnice.
 • Vse smučarske vozovnice veljajo na smučišču Stari vrh.
 • Vozovnice z dodatnimi popusti (šole, skupine, agencije) lahko kupite le na blagajni spodnje postaje sedežnice.
 • Prodaja in nadzor vozovnic poteka preko računalniško vodenih blagajn in elektronskih čitalcev. Obiskovalci so dolžni ob vstopu na napravo registrirati vozovnico na elektronskih kontrolnih napravah. Obiskovalci so dolžni na smučišču kadarkoli in kjerkoli pokazati vozovnico pooblaščeni osebi upravljavca. Sistem kontrole vstopnic se izvaja pod video nadzorom, na kar kupce vstopnic opozarjamo tudi na vstopnih postajah na žičnice in na blagajnah Stari vrh. Z nakupom vstopnice se je kupec s tem dejstvom tudi seznanil.
 • Z izvajanjem video nadzora kontrole vstopnic ne posegamo v zasebnost kupcev in uporabnikov, temveč samo primerjamo med seboj video izseke prehoda posamezne vstopnice na podlagi serijske številke posamezne vstopnice, pri čemer upoštevamo zakonska določila ZVOP-1 (Zakona o varstvu osebnih podatkov).
 • Smučarske vozovnice prodajamo izključno na t. i. »KeyCard«. KeyCard je čip kartica, na katero je mogoče elektronsko nanesti vse naše smučarske vozovnice. Omogoča brezkontaktni, torej enostavnejši in hitrejši prehod mimo čitalcev/kontrolnikov ob vstopu na žičniške naprave. Za KeyCard je ob nakupu smučarske vozovnice treba plačati kavcijo 5 €. Po koncu smučanja ob vračilu nepoškodovanega KeyCarda kavcijo na blagajni vrnemo, lahko pa se nepoškodovan KeyCard uporabi tudi prihodnjič. Na dan smučanja ga shranite na levo stran. S seboj imejte le eno veljavno smučarsko vozovnico, saj se vam primeru hrambe večjega števila vozovnic, lahko izkoristi več vozovnic hkrati, za kar družba ne prizna povračila.
 • V času obratovanja smučišča rešuje reklamacije v zvezi z vozovnicami blagajna na spodnji postaji sedežnice.
 • Zamenjati je mogoče samo tisto poškodovano vozovnico, na kateri se lahko z elektronskim čitalcem preveri veljavnost oz. neizkoriščenost; stroški analize uporabe vozovnice se plačajo po ceniku.
 • Zamenjavo katerekoli poškodovane vozovnice opravimo takoj, z izjemo sezonske vozovnice, ki se izda 7. dan po prijavi. Zamenjava vozovnice se zaračuna po ceniku.
 • Na vsaki prodani smučarski vozovnici je navedena njena veljavnost. Depo vozovnice, ki so bile kupljene v predprodaji oziroma v redni prodaji vnaprej, pa imajo rok veljavnosti označen na dnu vozovnice.
 • Časovne oz. urne vozovnice veljajo na dan nakupa v zakupljenem času od prvega vstopa na žičniško napravo do izteka časa.
 • Vnaprej kupljene vozovnice veljajo samo eno smučarsko sezono.
 • Uporabnik 5x dnevne vozovnice v sezoni prosto izbere dneve smučanja do izrabe vozovnice.

Večdnevne vozovnice veljajo zakupljeno število dni, zaporedoma od prvega koriščenja vozovnice;

 • Veljavnost vsake večdnevne vozovnice je mogoče podaljšati po ceni dneva z vozovnice, ki jo imetnik že ima in jo želi podaljšati.
 • Vozovnice s pretečeno veljavnostjo se z doplačilom po ceniku podaljšajo na dan obiska.
 • Sezonska vozovnica pon–pet velja med tednom, od ponedeljka do petka, razen ob praznikih in po zakonu prostih dnevih. Ne velja za nočno smuko.
 • Sezonska vozovnica D+N Stari vrh s sliko velja vse dni v tednu za smučišče Stari vrh. Vozovnica ni veljavna brez fotografije imetnika in ni prenosljiva.
 • Sezonske vozovnice, veljavne le za smučišče Stari vrh, veljajo od začetka uradnega obratovanja smučišča do zaključka uradnega obratovanja smučišča.
 • Ob nakupu vozovnic za cicibane, otroke, mladino in seniorje je potrebno na blagajni predložiti osebni dokument. Vsi otroci, stari od 1 do 14,99 let, udeleženi v organizirani šoli smučanja (individualni ali skupinski tečaji), morajo smučati z veljavno otroško smučarsko vozovnico.
 • Na zahtevo blagajnika, kontrolorja ali druge uradne osebe mora smučar, ki želi uveljaviti popust, z ustreznim dokumentom dokazati upravičenost do popusta, prav tako tudi starši oz. spremljevalci za starost otroka.
 • Spremljevalcem osnovnih in srednjih šol, ki sami vodijo šolske skupine, pripada ena prosta vozovnica za spremljevalca na 12 učencev.

SPLETNI NAKUP

Pogoji spletne prodaje smučarskih vozovnic

I. SPLOŠNO

1. Naslednji pogoji veljajo za nakup smučarskih vozovnic na spletni strani www.starivrh.si.

2. STC Stari vrh d. o. o. (v nadaljevanju prodajalec) kupcu spletne prodaje (v nadaljevanju kupcu) pred nakupom omogoča vpogled v ponudbo in cene smučarskih vozovnic.

3. Kupec prejme potrdilo o nakupu na navedeni e-naslov. Vozovnica velja kot račun.

4. Spletna prodaja je omogočena 24 ur na dan.

5. Poleg teh pogojev spletni nakup določajo tudi Splošni pogoji poslovanja prodajalca, vendar le, če iz naslednjih pogojev ni razvidno drugače.

II. NAKUP

6. Na spletni strani www.starivrh.si ali preko e-pošte info@starivrh.si je mogoč nakup smučarskih vozovnic, ki so objavljene v uradnem ceniku za smučišča Stari vrh. Prodajalec si pridržuje pravico, da določene ugodnejše vozovnice prodaja le na blagajni smučišča Stari vrh.

7. Ob nakupu kupec obvezno vpiše ime, priimek, naslov, kontaktno telefonsko številko, elektronski naslov in naslov za dostavo.

8. Kupec iz seznama kart izbere vozovnico in jo doda v košarico nakupa. V košarico je mogoče dodati neomejeno število smučarskih vozovnic. Za vse smučarske vozovnice veljajo pogoji o prodaji smučarskih vozovnic. Kupec lahko kupi smučarsko vozovnico za tekočo sezono. Smučarska vozovnica velja eno smučarsko sezono. Sezonske vozovnice veljajo od začetka smučarske sezone do zaključka obratovanja smučišča.

9. Po uspešnem zaključku spletnega nakupa kupec prejme na elektronski naslov potrdilo o nakupu z vsemi podatki o naročilu.

III. PLAČILO, PREVZEM, DOSTAVA

10. Nakupe je mogoče plačati po predračunu.

11. Po plačilu naročene vozovnice pošljemo po pošti.

12. Kupec lahko smučarske vozovnice na smučišču Stari vrh dvigne le s potrdilom o nakupu, ki ga je  prejel na svoj elektronski naslov.

13. Vsi nakupi vozovnic bodo obdelani in odposlani v 8 delovnih dneh po nakupu oziroma po avtorizaciji plačila. Rok za dostavo Pošte Slovenije je 3 delovne dni. Za pošiljanje pošiljk v mednarodnem prometu je predvideni rok za dostavo 8 delovnih dni.

14. Če kupec pri nakupu določi, da bo vozovnico ali blago prevzel osebno, prodajalec na morebitno poznejšo zahtevo tega ne pošilja.

IV. ODGOVORNOST, PREKLIC, ZAMENJAVA

15. Prodajalec ne nosi odgovornosti, če kupec smučarske vozovnice ne prejme pred načrtovanim odhodom na smučišče. Prodajalec prav tako ne nosi odgovornosti, če je na dan prihoda na smučišču slabo vreme.

16. Kupec sam nosi polno odgovornost, da bo prevzel pošiljko.

17. Prodajalec ne odgovarja, če kupec smučarske vozovnice izgubi. Prodajalec dvojnikov ne izdaja.

18. Dostavo izvaja Pošta Slovenije. Prodajalec ne nosi odgovornosti za izgubljeno pošto, napačno vročene pošiljke in kakovost dostave.

19. Odstop od nakupa blaga je mogoč v štirinajstih dneh od dneva dobave v skladu z določbami Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/2004).

VI. VARNOST IN ZASEBNOST OSEBNIH PODATKOV

20. Prodajalec omogoča varnost nakupa. Na naših straneh zagotavljamo ustrezno zaščito pred nezaželenimi zlorabami. Spletna prodaja poteka v varnem načinu protokola HTTPS, ki uporablja SSL (Secure Sockets Layer). Podatki so kodirani s 128-bitnim ključem, ki preprečuje, da bi kdo prestregel kupčeve podatke.

21. Vsi osebni podatki o kupcu se shranjujejo v bazi podatkov prodajalca. Za varovanje in obdelavo podatkov plačilnih kartic skrbi banka, ki omogoča popolnoma varne transakcije. Tako je onemogočena vsaka zloraba.

22. Vsi podatki, ki jih kupec posreduje, bodo izključno v lasti STC Stari vrh, d.o.o. Varovani bodo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/2004) in ne bodo posredovani tretjim osebam, razen če to določa zakon. Uporabljeni bodo samo s kupčevim privoljenjem, in sicer tako, da prodajalec zagotovi nemoteni proces spletnega nakupa.

VII. RAZNO

23. Vozovnica je veljavna le v okviru podatkov, ki so na njej zapisani: vrsta vozovnice, veljavnost vozovnice.

24. Za vse pritožbe, preklice naročil, reklamacije in dodatne informacije o naročanju ter nakupu preko spleta sta kupcu na voljo telefonska številka 031663234 in elektronski naslov info@starivrh.si .

25. Potrdilo o nakupu, ki ga kupec prejme po elektronski pošti, ne velja namesto smučarske vozovnice in z njim kupec ne more uveljavljati plačane smučarske vozovnice. Na smučišču Stari vrh se mora kupec izkazati izključno z veljavno smučarsko vozovnico, ki jo prejme po pošti, ali jo prevzame osebno na prevzemnih mestih.

26. Vse cene so v EUR in vključujejo DDV. Lahko se spremenijo brez predhodne napovedi.

27. Navedene cene v spletni predprodaji vozovnic in blaga so nepreklicne in veljajo samo ob naročilu preko spleta.

 

POVRAČILO KUPNINE IN IZGUBA VOZOVNICE

POSLABŠANJE VREMENA, MEGLA, VETER, ZAPORA PROG, PREKINITEV ALI ZASTOJ DELOVANJA POSAMEZNIH NAPRAV NISO RAZLOG ZA POVRNITEV KUPNINE ALI PODALJŠANJE VELJAVNOSTI VOZOVNICE.

 • V času obratovanja smučišča rešuje reklamacije v zvezi z vozovnicami blagajna na spodnji postaji sedežnice Stari vrh.
 • V primeru poškodbe smučarja, ob posredovanju reševalcev na smučišču družba povrne kupnino za večdnevno (od 2- do 7-dnevno) vozovnico.
 • V primeru poškodbe smučarja je imetnik sezonske vozovnice upravičen do sorazmernega deleža povračila kupnine v obliki dobropisa. Vračilo kupnine zahteva zdravniško potrdilo o poškodbi in sezonsko vozovnico.
 • Na podlagi poročila o smučarski nezgodi na smučišču in smučarske vozovnice se izstavi dobropis od naslednjega dne dalje. Dobropis se izstavi tudi enemu spremljevalcu poškodovanega smučarja, ki je skupaj s ponesrečenim predčasno zapustil smučišče. Za dnevne in urne vozovnice ni povračila.
 • Družba ne povrne kupnine v primeru bolezni, z izjemo udeležencem šole v naravi za večdnevno (od 2- do 7-dnevno) vozovnico.
 • Kupljenih vozovnic ni mogoče vrniti in zahtevati vrnitev kupnine.
 • Izgubljeno ali poškodovano sezonsko vozovnico je mogoče nadomestiti ob plačilu stroškov zamenjave. Izgubljeno sezonsko vozovnico nadomestimo po ugotovitvi stanja koriščenja vozovnice v 7 dneh po prijavi.
 • Družba ne prizna nobenega nadomestila za izgubljene vozovnice.

 

ZLORABA VOZOVNIC

 • Vozovnice so neprenosljive, razen prenosnih sezonskih vozovnic.
 • Uporabniki vozovnic, ki so kupljene po znižani ceni, so se ob legitimaciji dolžni izkazati z ustreznimi dokazili o upravičenosti do teh popustov (dijaška izkaznica, študentska izkaznica, osebna izkaznica, potni list ipd.).
 • Poskus ali zloraba vozovnice in kršenje pravil varnega smučanja so razlog za takojšen odvzem vozovnice. Za odvzem vozovnice je pooblaščena uradna oseba družbe.
 • Pri zlorabi vozovnice je kršitelj dolžan za vsak dan ugotovljene zlorabe plačati odškodnino v višini trikratne vrednosti dnevne ODRASLE vozovnice in položiti do plačila odškodnine ustrezno varščino (oprema).
 • Družba si pri zlorabi vozovnice ali kršenju reda oz. pravil varnega smučanja, pridržuje pravico do uvedbe prekrškovnega postopka pri pristojnem organu.

PARKIRANJE IN UPORABA PARKIRNIH PROSTOROV

 • Parkiranje oz. uporaba parkirnih prostorov ob spodnji postaji sedežnice Stari vrh brezplačna. Vozniki so dolžni upoštevati prometno signalizacijo in navodila redarjev.
 • Prepovedano je parkiranje na vseh dovoznih cestah in privatnih zemljiščih.
 • Za parkirana vozila družba ne prevzema nobene odgovornosti.

VARNOST OBRATOVANJA, POŠKODOVANJE NAPRAV NA SMUČIŠČIH IN ŽIČNICAH

 • STC Stari vrh vsako oglaševanje na objektih, napravah in parkiriščih zaračunava v skladu s cenikom. Samovoljno oglaševanje na objektih, napravah in parkiriščih se kaznuje s kaznijo 500 €/m2 + DDV za posamezni oglas. Samovoljni oglaševalec mora takoj odstraniti oglas na lastne stroške. Čiščenje letakov ali nalepk, ki jih samovoljni oglaševalec noče odstraniti sam, se zaračuna po dvojni ceni čiščenja.
 • Če družba ugotovi, da je obiskovalec poškodoval žičniško ali katero drugo napravo na smučišču, je povzročitelj ali njegov skrbnik dolžan povrniti škodo. Družba si pridržuje pravico do sprožitve kazenskega pregona zaradi poškodovanja tuje lastnine in do odškodninske tožbe. Do končne ugotovitve višine škode sme družba od povzročitelja zahtevati kavcijo v višini 500 € ali zadržati smučarsko opremo.
 • Družba si pridržuje pravico, da posameznikom in skupinam zaradi njihovih preteklih kršitev pravil vedenja ali varnega smučanja odreče pravico dostopa na smučišče. Družba odreka dostop na žičnice in smučišče vinjenim osebam, osebam pod vplivom mamil in osebam, ki se neprimerno vedejo. Zanje in za njihovo ravnanje družba ne odgovarja.
 • Na vseh žičniških napravah je prepovedano kajenje, uporaba odprtega plamena in odmetavanje cigaretnih ogorkov (zaradi nevarnosti požara na trasi žičnice) in odpadkov.


SPLOŠNE DOLOČBE O OBRATOVANJU ŽIČNIC

 • Vse žičniške naprave delujejo po principu samopostrežbe.
 • Uporabnik katerekoli žičniške naprave mora obvladati  tehniko varnega vstopa in izstopa iz naprave.
 • Če obiskovalci na sedežnici ali vlečnici potrebujejo pomoč pri vstopu, naj pravočasno zaprosijo za pomoč žičničarja ob žičniški napravi.
 • Pred vstopom na sedežnico morajo smučarji s snowboardi obvezno odpeti eno vez.
 • Delovni čas žičnic in smučarskih prog se prilagaja dnevnemu stanju snežnih in vremenskih razmer (npr.: ob močni odjugi skrajšan popoldanski obratovalni čas žičnic in smučišča, ob močnem vetru zaustavitev žičniških naprav itd.).
 • Obiskovalci lahko naročijo posebno vožnjo izven delovnega urnika. Naročnik plača stroške izrednega zagona in stroške vozovnice po ceniku.
 • V sezoni in med pomladansko smuko lahko družba zaradi tehničnih, organizacijskih, gospodarskih ali naravnih razlogov izključi obratovanje posamezne žičniške naprave in smučarske proge. Zožena ponudba ni razlog za znižanje cen vozovnic.
 • Družba si zaradi tehničnih, organizacijskih, gospodarskih ali naravnih razlogov pridružuje pravico do spremembe urnika obratovanja žičniških naprav.

TRAJANJE SEZONE IN DELOVNI ČAS

 • STC Stari vrh – delovni čas v zimski sezoni 2023/24:
Napraveod začetka do konca zimske sezone
Sedežnica Stari vrhDnevna smuka: od  8.00  do  15.00  ure (vse dni) Nočna smuka: od 19.00 do 22.00 ure (pon – sob)
Vlečnica Kopaod  8.15  do  14.45  ure
Vlečnica Zaprevalod  9.00  do  14.30  ure
Vlečnica Stari vrh – sidrood  9.00  do  14.30  ure
Vlečnica nizko-vrvnaod  8.15  do  14.45  ure
Otroški tekoči trakod  9:00 do  15:00  ure

PREVOZ OSEB, OTROK, PRTLJAGE, TOVORA IN DOMAČIH ŽIVALI

 • Na žičnicah je prepovedano prevažanje otrok in domačih živali v nahrbtnikih ali na prsih.
 • Prevoz osebne prtljage do 15 kg je brezplačen (kovčki, nahrbtniki, torbe, smuči itd
 • Družba ne prevzema nobene odgovornosti za nepravočasno dostavo in prevoz nepravilno embaliranega tovora (poškodovanje, zmrzal itd.). Tovor mora biti pravilno embaliran in pripravljen za prevoz na žičniških napravah in zaščiten pred odtujitvijo, sicer ga mora spremljati lastnik ali predstavnik lastnika.
 • Pri prevozu na žičnici morajo biti domače živali ustrezno zavarovane (jermen, nagobčnik, košara).

VARNOST, ZAVAROVANJE IN ODGOVORNOST

 • Otroci do 14. leta starosti na smučišču obvezno nosijo zaščitno smučarsko čelado.
 • Osnovne šole, ki organizirajo športni dan na Starem vrhu in za vodenje vrst najamejo smučarske učitelje, morajo predhodno sestaviti seznam otroških skupin (največ 12 otrok v skupini) po znanju smučanja in ga oddati koordinatorju vodenja v Info pisarni pred začetkom športnega dne.
 • Vodje skupin in trenerji so odgovorni za varnost smučarjev v skupini.
 • Vodje skupin, ki uporabljajo poligon za treninge in tekmovanje, morajo predhodno dobiti dovoljenje vodje smučišča in plačati uporabo poligona. Vodje skupin in učitelji smučanja morajo svojo dejavnost predhodno prijaviti.
 • V primeru nevarnega vodenja skupine, neprijavljene uporabe poligona, neprijavljenega poučevanja smučanja, družba prepove nadaljevanje dejavnosti na smučišču, brez povračila kupnine – skupini se odvzamejo smučarske vozovnice.
 • Družba ne prevzame nobene odgovornosti za telesne poškodbe in poškodovanje opreme imetnikov vozovnic in drugih oseb, če poškodbe nastanejo kot posledica neupoštevanja razmer na smučišču, števila obiskovalcev, vremena, kakovosti snega, neprilagojene vožnje, neupoštevanja pravil FIS, oznak in navodil upravljavca žičnic, nezadostne telesne pripravljenosti, pomanjkljive športne opreme, smučanja pod vplivom alkohola ali mamil, smučanja po neurejenem ali neorganiziranem smučarskem prostoru itd.

DEJAVNOSTI NA SMUČIŠČU, SMUČARSKE ŠOLE, TRENINGI IN TEKMOVANJA

 • Za vse dejavnosti na smučišču je treba predhodno pridobiti soglasje upravljavca smučišča.
 • Za vse komercialne dejavnosti na smučišču je treba predhodno pridobiti pisno soglasje upravljavca in plačati pristojbino po ceniku.
 • Organizirano poučevanje smučanja na smučišču lahko opravljajo le strokovno usposobljeni delavci, ki pridobijo predhodno pisno soglasje upravljavca.
 • Organizator prireditve ali tekmovanja na smučišču je dolžan vnaprej to priglasiti na pristojni upravni enoti. Organizator mora z upravljavcem smučišča predhodno skleniti pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij pri uporabi smučišča za prireditev ali tekmovanje in obvezno priložiti priglasitev prireditve ali tekmovanja.
 • Organizator prireditve, treninga in tekmovanja mora na lastne stroške in z lastnimi redarji s trakom fizično ločiti od ostalega smučišča del smučišča, ki se uporablja za prireditev, trening ali tekmovanje in ga fizično ločiti od rekreativnih površin (postaviti opozorilne znake!).
 • Pred začetkom prireditve tekmovanja mora organizator zagotoviti lastno reševalno službo, zdravnika in dovoljenje pristojne upravne enote za organizacijo prireditve. Priporočljivo je zavarovanje udeležencev na tekmi oz. treningu. Po koncu prireditve mora organizator odstraniti s proge znake, zaščitna sredstva in druge naprave.

TURNO SMUČANJE

 • Pred uporabo turnega smučanja se mora vsak udeleženec seznaniti s temi pravili. Udeležence do 15 let starosti mora s temi pravili seznaniti polnoletna oseba.
 • Turni smučarji so uporabniki smučišča in so s tem dolžni spoštovati osnovna FIS pravila.
 • Uporaba smučišča za namen vzpenjanja in spuščanja s turnimi smučmi je dovoljena samo v času obratovanja smučišča.
 • Izven obratovanja smučišča je vzpenjanje in spuščanje po smučarskih progah strogo PREPOVEDANO.
 • Vzpenjanje je dovoljeno po skrajnem robu smučišča brez prečkanja smučarskih prog. Vzpenjanje je dovoljeno, če je v liniji le en turni smučar.
 • Nespoštovanje pravil vzpenjanja je zelo nevarno za vse udeležence na smučišču in je lahko sankcionirano s strani nadzornikov smučišča.
 • Pri spuščanju oz. smučanju so turni smučarji enakopravni udeleženci smučišča z ostalimi smučarji in so dolžni poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih.
 • Turni smučarji brez veljavne dnevne ali sezonske smučarske vozovnice, smučišča ne smejo uporabljati.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

POSEBNE DOLOČBE O VARNOSTI IN REDU NA SMUČIŠČU

Smučar mora na smučišču ravnati samo odgovorno in odgovorno do drugih, da ne ogroža ali poškoduje sebe, drugega ali naprave. Na smučišču je dovoljeno samo smučanje.
 • Smučar je na smučišču dolžan upoštevati navodila nadzornikov na smučišču, delavcev žičnice in reševalcev, upoštevati pa je dolžan tudi odredbe vseh opozorilnih in obvestilnih tabel na smučišču ter pravila FIS in veljavno zakonodajo s področja varnosti na smučišču.
 • PREPOVEDANO JE smučanje v nasprotju s pravili FIS in določbami zakona o varnosti na smučiščih ter vrivanje v vrste pred žičnicami. Kršitev se lahko kaznuje s takojšnjim odvzemom vozovnice brez odškodnine. Za odvzem vozovnice je pooblaščena uradna oseba družbe.
 • PREPOVEDANO je smučanje po zaprtih progah, označenih z znakom “ZAPRTA PROGA” in smučanje izven urejenih smučarskih prog.
 • ABSOLUTNA PREPOVED velja za prehod preko žičnih ograj, s smučmi ali brez njih, saj le te omejujejo smučišče nad prepadi in različnimi vrstami (tudi snežnih) previsov in prepadov. Prav tako je PREPOVEDANO smučanje po gozdu, ruševju in izven urejenih smučarskih prog.

Klic v sili, prijava nesreč, informacije o vremenu, cenah itd.:                   031663234

 • Reševalna služba in prva pomoč delujeta ves čas obratovanja žičniških naprav in ju je mogoče poklicati z vseh označenih mest. Reševalci nadzirajo le urejena smučišča in odprte smučarske proge. Pri zlorabi vozovnice je kršitelj, ki je udeležen v nesreči, sam dolžan poravnati stroške reševanja.
 • Smučanje po trasah vlečnic ni dovoljeno. Trase vlečnic se lahko prečka samo na  posebej označenih mestih.
 • Hoja in sankanje po smučarskih progah nista dovoljena.
 • Vodenje psov na vrvici ali brez nje po smučarskih progah ni dovoljeno.
V času med 15:00 in 19:00 ter 22:00 in 8:00 uro naslednjega dne so vse smučarske proge in površine zaprte zaradi urejanja smučišč (vlečne vrvi teptalcev križajo smučarske proge) in zasneževanja. V času, ko so smučarske proge in površine zaprte, obiskovalci smučarskega centra uporabljajo smučarske proge (za hojo, smuko itd.) na lastno odgovornost, uporaba teh je življenjsko nevarna. Obiskovalci so v vsakem primeru dolžni brezpogojno upoštevati tako navodila osebja upravljavca smučišča kot tudi zvočne in svetlobne signale na strojih.
 • Vožnja z motornimi sanmi po urejenih smučarskih progah je prepovedana (po Zakonu o varnosti na smučiščih), prav tako izven urejenih smučarskih prog (po Uredbi o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju).
 • Priporočila za varno smučanje SZS so vsebinski del pogojev poslovanja.
 • Uniformirani – vidno označeni učitelji koncesionarske smučarske šole Stari vrh s tečajniki lahko vstopajo na posebej označene žičniške naprave skozi posebej označene prehode.
 • Nadzorniki, uniformirani redarji, žičničarji, reševalci na smučišču, policija in njihovi spremljevalci imajo prednost pri vstopu mimo vrste na vseh napravah.


Datum, 5.10.2023